GALERIA DE FOTOS

dijous, 24 de novembre del 2011

COM TENIR VERDURES SEMPRE A MÀ. L’ESCALDAT I LA CONGELACIÓ




Encara que avui dia podem trobar tota mena de verdura durant tot l’any, hi ha certs mesos en què algunes d’elles presenten el seu moment òptim.

Aquestos són els moments que hem d’aprofitar per comprar-les i deixar-les a punt per quan les necessitem.

Ara, i durant els mesos d’hivern, és temporada d’albergínies, bajoques, bledes, carxofes, cols, espinacs, etc.

La tècnica que utilitzarem per conservar les verdures per desprès congelar-les, és la de l’escaldat o blanquejat, és a dir, una vegada rentades les nostres verdures les ficarem en aigua bullint i desprès li tallarem la cocció amb aigua amb gel.

De la tècnica de l’escaldat ja en vam parlar fa uns dies. En aquell cas vam escaldar tomàquets per aconseguir treure’ls la pell amb més facilitat.

L’escaldat o blanquejat d’altres verdures com les bledes, la col, els espàrrecs, etc. ens permetrà que un cop en fred, les puguem congelar fins que les anem a utilitzar. Això ens farà estalviar temps en les nostres elaboracions i disposar de bona verdura encara que estiguem fora de temporada. A més, quan les anem a utilitzar, no caldrà que les descongelem prèviament.


Totes aquestes verdures es poden trobar ja congelades al súper però és molt millor si les comprem durant la seua temporada i les congelem nosaltres. Per a mostrar-vos un exemple i per tal de que veieu que no és gens complicat avui hem escaldat bledes:


Ingredients:
  • Bledes o qualsevol altra verdura: fulles de col, bajoques (mongeta tendra), etc. 
  • Aigua per bullir-les 
  • Aigua amb gel 

Estris: un cassó per bullir, un bol, un ganivet, escumadora, bosses de congelació


Elaboració:

1.- Renta bé les verdures. La bleda talla-la en trossos de 2 dits. Si la penca és massa ampla, talla-la per la meitat. Si fas bajoques talla’ls els extrems.



2.- Posa aigua a bullir en un cassó. Aboca-hi la verdura que vols escaldar. Deixa-la en l’aigua bullint durant uns minuts (*). 

3.- Amb una escumadora, passa la verdura de l’aigua calenta a l’aigua amb gel que tindràs preparada en un bol. El temps que tindrem la verdura en l’aigua amb gel serà el mateix temps que ha estat escaldant-se.



4.- Espera a que es refrede bé. Cola-la i guarda-la en bossetes de congelació. 




Nota*: cada verdura triga un temps en escaldar-se. El temps el contarem un cop hem introduït la verdura en l’aigua, i aquesta torna a bullir.

Aquí teniu una taula amb el temps orientatiu que necessita cada verdura:

Verdura
Temps d’escaldat
Albergínia (en rodanxes)
4 minuts(1) (prèviament posades en aigua i sal)
Bajoques (mongeta tendra)
3-5 minuts
Bolets (treient la tija, nets i a trossos)
2 minuts(1)
També es poden congelar en cru
Carlotes (pastanagues) (en daus, rodanxes)
3 minuts
Carxofes (treure les fulles de fora i pelar la tija)
6 minuts(1)
Cebes senceres
~7 minuts, fins que el centre estiga calent
Cebes tallades en juliana
En juliana: 3 minuts
També es poden congelar en cru
Col (fulles)
2 minuts
Coliflor (trossejada)
3 minuts(1)
*afegir una mica de sal
Espàrrecs
3-5 minuts
Faves (tretes de la tavella)
3 minuts
Bledes, espinacs
2-3 minuts

(1) Afegir un raig de llimona a l’aigua de cocció

Espere que us haja sigut útil!!

Bon profit!!

Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

15 comentaris :

Anònim ha dit...

Me parece muy buena idea este post, sobre todo para los que nos gusta comprar verdura de temporada y a veces acabas aborreciendola por querer aprovechar su mejor momento. Mikel

Anònim ha dit...

Ei hola som en Jordi i la Sílvia i tenim un hort ecologic i biososenible ara podrem guardar les verduretas al congelador ja que tenim sempre una mica de superproducció a això si gràcies a vosaltres ....

Marta CuinaDiari ha dit...

M'alegra que us siga útil. Mon pare també té un hort i has de tirar mà de congelador perquè si no, ho acabes avorrint tot. Moltes coses fins i tot les congelem sense escaldar...tinc a mitjes un altre post de la congelació en cru i a mitja cocció per no done a l'abast... Merci pel comentari. Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

Gracias Mikel. Es verdad, cada temporada aborrecemos los productos y eso no tiene porqué ser así...

Tòfol ha dit...

S'agraix l'esforç aclaratiu, emperò si tots ens esforçarem per coneixer els demés dialèctes no caldria aclarir res.Tan prop i tan lluny... Per cert jo soc valencià i desde sempre he gastat el mot barrejar. Molt intructiu el teu blog!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Gràcies pel comentari Tòfol! la veritat és que m'agrada posar l'equivalent entre parèntesis perquè de vegades la gent no sap de què parles, sobre tot amb mots com "creïlla" o "bajoca":-) Marta

Unknown ha dit...

hi la patata, perquè ni cuinada soc capaç, molt menys crua

Anònim ha dit...

Hola, es poden congelar els carbassons?, és el primer any que tenim hort i els carbassons ens treuran de casa. Gràcies

Marta CuinaDiari ha dit...

Ostres! em senc identificada!! estic de la truita de carabasseta una mica fins el cpdamunt!! Si voleu congelar carbassons, els heu de coure abans. Ho podeu fer de vàries maneres:
-per exemple a rodanxes i uns minutets al microones, us espereu que es refreden i ho poseu en bossetes o carmanyoles al congelador. D'aquesta manera, després els descongeleu quan vulgueu i els podeu acabar de coure a la planxa (a foc fort).
-una altra manera és tallar-los a dauets i fregir-los amb una mica de ceba com si fos per a truita i procediu de la mateixa manera, deixar refredar i congelar. Quan el descongeleu podeu fer truita o samfaina...
La única cosa que he de tenir en compte és que a l'hora de descongelar sempre deixarà anar una mica més d'aigüeta però això s'arregla donant-los una mica més de foc...
Així és com ho faig jo, els carbassons sencers no queden bé congelats...
He provat de fer cocques amb carbasso (pa de pessic) però així com amb carbassa m'encanta (i n'hi ha un al bloc, amb carbassó no em va agradar gaire, però tot és provar-ho!).
Espere que us siga útil!! Ja em contareu!! Marta

Anònim ha dit...

Gràcies pels suggeriments, ho provaré.

Calaix de colors ha dit...

hola! tot i que fa un any que vas fer aquest post, l'acabo de veure ara: gràcies!!

Tinc un dubte...un cop descongelades aquestes verdures, quan de temps necessiten de cocció final? es pot dir que estan congelades cuites?

una abraçada,
Roser

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Roser, la veritat és que el temps d'escaldat és curt, per tant necessitaràs gairebé el mateix temps o una miqueta menys que si estiguessin cuites. Jo per exemple la verdura que faig bullida com la bajoca (mongeta tendra) o la bleda, no la descongele prèviament, la pose congelada treta directament del congelador. Gràcies pel comentari! Marta

Tofol ha dit...

Marta m'han donat una muntonada de garrofons i no se si es poden conjelar o si tinc que blanquejar primer o simplement deixar secar. Gràcies

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Tòfol, jo el garrofó només l'he utilitzat congelat, perquè a casa no l'hem plantat mai i és dificil trobar-lo a les botigues. Si són secs i s'han d'estovar com la resta de llegums jo el que faig amb cigrons i fesols secs és posar-los a remull i una vegada han estat tota la nit, els congele tal qual i així el dia que els necessite directament els agarre del congelador i els cuine. Gràcies pel comentari! Marta

Anònim ha dit...

Es pot congelar la tomaca fresca,