GALERIA DE FOTOS

dijous, 3 de novembre del 2011

ARRÒS AL FORN

Aquesta entrada la vam publicar al novembre de 2011. Al juliol de 2013 vam sortir al Cuines de Tv3 i vam fer un Arròs al Forn. Si voleu veure una versió més actualitzada d'esta recepta, cliqueu aquí.



Una recepta molt valenciana...L'Arròs al forn.



Este arròs probablement és l’arròs que més m’agrada tant per menjar com per a cuinar-lo. De fet quasi tothom que ha vingut a casa a dinar, l’ha provat. És una mica laboriós perquè primer has de fer un caldo i després sofregir tots els ingredients de l'arròs, però mai falla i està boníssim!!

Ingredients per a 4-5 persones: 
  • 1-2 creïlles tallades a rodanxes (patates) (unes dues rodanxes per persona) 
  • 3-4 trossos de costella per persona 
  • 1 botifarra de ceba per persona (“morcilla”) 
  • 1 cabeça d’alls 
  • 400 g de cigrons cuits (1 pot) 
  • 70-100 g d’arròs per persona 
  • 1,5 mides de caldo* per cada d’arròs  
  • Colorant 
  • 1 tomaca tallada a rodanxes (tomàquet)


*Aquest arròs antigament era una recepta d'aprofitament, es feia amb les sobres del putxero: el caldo, els cigrons, la carn, etc. En aquesta versió més moderna, només utilitzem el caldo i amb la resta d'ingredients fem un sofregit. Amb un caldo cassolà sortirà molt bo, però si no tens temps, el pots comprar ja fet.

Estris: Paella, cassó + cassola de fang (diàmetre 36 a 40cm)

Elaboració:

1.- Encen el forn a 200º funció ventilador.

2.- En una olla daura els ingredients pel següent ordre: primer la costella amb la cabeça d’alls, desprès la botifarra de ceba (morcilla)  i finalment la creïlla (patata). Així que estiga cada ingredient, vés-lo traient i posant-lo en la cassola de fang excepte les creïlles (patates).

3.- Mentrestant, en una cassola, calfa el brou amb el colorant (una vegada i mitja el volum de l'arròs).

4.- Quan ja estiguen tots els ingredients sofregits, tira el cigrons (només perquè agafen una mica de temperatura) i l'arròs, i dóna unes voltes. D'aquesta manera l'arròs s'impregnarà de tots els olors i sabors del que hem sofregit i farà que el gra se segelle.

5.- Finalment posa l'arròs, els cigrons i l'oli del sofregit amb la resta de carn que ja havíem ficat a la cassola de fang i tira per sobre el caldo. Finalment els ingredients han de quedar arranjats així: la cabeça d'alls al centre i les botifarres, les creïlles i la tomaca al voltant.




6.- Fica al forn i deixa coure uns 20-25 minuts o fins que l'arròs estiga cuit i haja absorbit el caldo. Si veus que s'està torrant massa la superfície baixa la temperatura a 180º.
Ha de quedar una arròs ben sequet. Encara que tingues la sensació que li falta aigua, no li n’afegeixis més perquè es passaria l’arròs.
Es forma una capa d'arròs cruixent per sobre, però per dins queda un gra d'arròs sencer i molt gustós.




Nota: Estalviaràs temps si el caldo el fas prèviament, el dia d'abans o el pots tenir al congelador i quan hages de fer aquest arròs només et quedarà sofregir tots els ingredients i ficar-ho al forn.

Com ja he comentat, també pots posar caldo del que ja venen preparat...encara que, no et costarà massa fer-lo tu si fas el caldo fàcil de diari.

Nota per als que no viviu a prop de la C. Valenciana: en moltes carnisseries venen botifarra de ceba (la “morcilla”) però està adobada de manera diferent a com ho fan els valencians. Si vols aconseguir una botifarra que s’assemble a la nostra, al Mercadona en venen unes que no estan malament. Les trobareu a les neveres de la carn. Agafa les que estan fetes a Ontinyent o per Xest (si no m’equivoque). L’únic inconvenient que jo li trobe a aquestes, és que estan molt poc curades així que si pots, deixa-les penjades fora de la nevera durant un parell de dies per tal que s’assequen una mica.




Temps total: Amb el caldo fet = 30 minuts d’elaboració + 20-25 minuts de forn

Bon profit!!


Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta





15 comentaris :

Cristina Gómez ha dit...

Sempre havia volgut per un arròs de la terra Valenciana o ara ja no tinc excusa.
Gràcies Marta per compartir aquestes receptes!

Cristina.

Marta Cuinadiari ha dit...

Allà baix és molt típic! Prova'l i ja em diràs!! Diferent a qualsevol arròs, és el meu preferit!

monika asensi ha dit...

acabo de descubrir este blog y estoy encantada.
me gustan mucho las recetas y me recuerdan la cocina de mi suegra, valenciana, valenciana, de las señoras que vivían para "guisar" para la familia.
y marta no se calla los "trucos" (en muchos blogs y libros me parece que no lo dicen todo...) y encima todo está escrito con un toque cariñoso de humor.ENHORABUENA de una alemana casada von un valencianet y afincada en el penedès y perdona que no escriba en catalán, respectivamente valenciano que aún entendiéndolo perfectamente no me atrevo a escribirlo.

Marta CuinaDiari ha dit...

Muchas gracias por tu comentario Monika! animan mucho y hacen que el esfuerzo valga la pena. La intención de publicar el blog era compartir, y enseñar lo que me gusta hacer en la cocina por eso lo cuento todo con el mayor detalle posible, sin secretos, para que quien se anime a hacer alguna de mis recetas no tenga ningún problema.
Gracietes de nou!! T'espere per aquí ben aviat!!

Anònim ha dit...

Buenisimo Marta!!! Me ha faltado hacer alguna foto antes de comernoslo y me ha parecido feo hacerlo cuando me he acordado....que la cassola estaba vacia ya jajaja!!!!Ya he visto y lo proxima sera la cassola de pollastre, secret, saltxitxes i fesols.......ummmmm!!!! Me encanta el blog.
Amparo

Anònim ha dit...

Falta dir que com millor està és amb la botifarra de ceba d'Ontinyent

Marta CuinaDiari ha dit...

ja ho posa a les notes! :-)

Mirela ha dit...

Avui hem aquest arros per la tercera vegada i, un cop mes, hem triumfat!!! Gracies, Marta

Sergio&Mire

Montse femcuinetes ha dit...

mmmmmm que bo. Jo l'he fet un parell de cops.

Unknown ha dit...

Demà ho probo per recomanació d'un tal Jesús

Marta CuinaDiari ha dit...

Perfecte!! ja ens contarà Jaume!! :-) Marta

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Marta !!!Soc de Barcelona pero em menjat aquet arrós a La Vall d'Uxo!!Ma filla vol que li faci!! .La teva recepta es perfecta ,com tambe m'ho han dit unes amigas de Genoves!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs espere que el proveu de fer i que us isca bo! Gràcies pel comentari Lluisa!

Unknown ha dit...

Molt ben explicat, gràcies. Només un comentari;a casa meva es posava tota la capa superior de rodelles de patates.

M'aclame a tu ha dit...

Quina alegria dóna que no es perden les nostres receptes. Jo el faré dimarts, però no tinc cassola de fang. Ja veuré com m'ix...Igual he de posar una mica més de brou perquè la safata del forn s'escalfa més ràpid.
Moltes felicitacions pel bloc des de Torreblanca. Plana Alta